SanseProfilen

Hvad er SanseProfilen?

SanseProfilen er et undersøgelsesredskab, der kan udrede og afklare sanseforstyrrelser hos personer med udviklingshandicap og/eller autisme. Redskabet har en pædagogisk og familiecentreret indgangsvinkel, da det udarbejdes i tæt samarbejde med det pædagogiske personale og de nærmeste pårørende samt evt. borgeren selv.

Der tages udgangspunkt i den enkeltes ressourcer for at finde frem til potentiale for god trivsel og udvikling. Hertil kommer vi med idéer og handlingsstrategier, som både kan indeholde ideer til det fysiske miljø, aktiviteter, stimulering og træning af sanserne samt en forståelse af den enkeltes adfærd.

Ved udarbejdelse af en SanseProfil findes frem til, hvordan personen med sensoriske udfordringer bearbejder sanseinformation. Dermed også hvordan vedkommende oplever verden anderledes, sammenlignet med andre.

Mennesker med sansemæssige udfordringer kan have svært ved at tolke og forstå information fra deres sanser, hvilket kan føre til adfærdsmæssige og læringsmæssige udfordringer. Med den rette indsats kan det forbedre evnen til at bearbejde information hos den enkelte, hvilket kan føre til:

  • Øget fokus på at mærke og regulere sig selv
  • Bedre socialinteraktion og kommunikation
  • Øget kropsfornemmelse
  • Forbedret koncentration og opmærksomhed
  • Øget selvtillid og selvværd
  • Øget forståelse for borgerens kropslige kommunikation hos personale og pårørende

Nervesystemet i alarmberedskab

Mennesker, med sensoriske udfordringer, kan over tid opleve tegn på uro, rastløshed, stress og angst som hos mennesker med udviklingshandicap og eller autisme kan føre til en uhensigtsmæssig adfærd. Det kan også kaldes for en belastningsreaktion.

Har man en belastningsreaktion eller et nervesystem i alarmberedskab kan det komme til udtryk som symptomer fra det autonome nervesystem. Det kan komme til udtryk ved fysisk ubehag som fx hovedpine, kvalme eller ondt i maven. Det kan også vise sig ved en urolig søvn om natten eller udfordringer ved indsovning. Det kan også være at personen opfører sig på en anden måde en ellers. Samtidig er det alle symptomer, som kan være udtryk for andet end overbelastning, så det er vigtigt at være nysgerrig og undrende på, hvad de handler om.

Det kan også vise sig som øget ængstelighed, at man hyppigere trækker sig fra fælles aktiviteter, at konfliktniveauet er stigende eller at temperamentet er ændret. Uanset hvordan den enkelte reagerer, er det en helt naturlig reaktion på at noget er galt. Og det er muligt at hjælpe.

Definition af sansebearbejdning:

Sansebearbejdning er et begreb, som omhandler måden, hvorpå nervesystemet modtager, organiserer og forstår forskellige sanseindtryk på. Ved at arbejde aktivt med sanserne, bliver mennesket i stand til at reagere på sanseinformationer, som findes i det omgivende miljø, samt fra egen krop.

Sensoriske udfordringer “opstår når sansesignalerne misforstås i hjernen, og derfor griber forstyrrende ind i borgernes daglige rutiner, vaner og aktiviteter” (Lucy Jane Miller 2014)

Et typisk forløb med SanseProfilen

Når vi udarbejder en SanseProfil, vil forløbet oftest se således ud:

  • Observation af den enkelte
  • Interview i forbindelse med udarbejdelse af SanseProfilen
  • Udarbejdelse af en skriftlig rapport
  • Afrapporteringsmøde for overlevering af SanseProfilen til teamet omkring den enkelte

Ønsker du at få udarbejdet en SanseProfil, kan du ringe til os på telefon 2613 3266 eller 2682 8814 eller sende en mail til os på kontakt@sensorydesign.dk. Udfyld med fordel vores kontaktformular, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Skriv til os

26133266